Waar komen negatieve reacties vandaan
We zien dat het aantal incidenten van bekladdingen van regenboogbankjes en zebrapaden en het stelen en verbranden van regenboogvlaggen lijkt toe te nemen. Complottheorieën lijken hieraan bij te dragen. Deze theorieën zijn overgewaaid uit de Verenigde-Staten en richten zich tegenwoordig vooral op de letter T van het alfabet. Transgender personen zijn vaak het doelwit van dit soort theorieën. Er worden onwaarheden verspreid binnen verschillende kringen. Dit lijkt te zorgen voor de toename van dit soort hatende acties.
Hanneke Felten, onderzoeker bij Movisie en KIS, zegt hierover het volgende bij Eenvandaag, “Het gaat in het bijzonder om transgender personen. Daarover gaat veel desinformatie rond. Zo hoor je vaak het verhaal dat mannen hun geslacht laten wijzigen om daarmee toegang te krijgen tot wc’s en kleedkamers van vrouwen. Het broodjeaapverhaal wordt de wereld in geholpen dat de transgenderbeweging gericht is op seksueel geweld naar vrouwen.”
Kolder, noemt Hanneke Felten het. “Het is een zot verhaal, niet serieus te nemen. Onderzoek naar seksueel geweld bij trans vrouwen laat zien dat juist zij vaak slachtoffer zijn. En dus niet de dader. Toch krijgt dit verhaal veel voet aan de grond in Europa. Zo is het al eens serieus besproken in het Engelse parlement.”
Het is belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat de negativiteit uit een kleine groep komt die veel geluid maakt. Daarnaast zijn er mensen die de toename van regenboogsymbolen te extreem vinden maar niet persé tegen LHBTIQ+-personen zijn. Ik zie het ook bij mijn eigen vrienden.
Veel van ons gedrag komt voort uit desinformatie, angst en groepsgedrag. Zo zijn er voetbal ‘supporters’ die negatieve teksten schreeuwen in het stadion maar ‘s avond wel weer gezellig een biertje doen met een vriend die zich identificeert als LHBTIQ+.