2 min.

MBO minder? Dacht het niet!

Cas zit aan een hoge tafel met op de achtergrond de bar van het restaurant. Hij kijkt recht in de camera.
Ik lag 5 jaar lang aan de bank gekluisterd met hevige pijn- en vermoeidheidsklachten. Toch lukte het om uit deze put te klimmen en met enkel mijn mbo een succesvol D&I bedrijf te starten.

Delen

LinkedIn Twitter Facebook

Op mijn 21ste kwam ik in de ziektewet. Het lukte mij met de hakken over de sloot om mijn mbo-papiertje te halen. Niet omdat ik de stof niet aankon of omdat ik te veel zat te lanterfanten in de les, maar omdat mijn fysieke belemmeringen me in de weg zaten. Het plan was om na een intensieve behandeling zo snel mogelijk beter te worden en mijn hbo op te pakken. Helaas liep dit anders. De klachten bleven toenemen en studeren, werken en sporten ging niet meer. Ik zat aan de bank gekluisterd zonder perspectief.

Mijn hele leven had ik in mijn hoofd dat ik een hbo- of wo-diploma moest halen “anders kom je er niet” of “ben je ‘minder’”. Deze gedachten zijn niet opzichzelfstaand, ze komen ergens vandaan. Ons hele systeem is ingericht om een zo ‘hoog’ mogelijk niveau te behalen. Dit koppelen we aan diploma’s en functies. Van jongs af aan juichen ouders, schoolsystemen en de maatschappij toe om zo ‘hoog’ mogelijk opgeleid te worden.

Violet Diversity & Inclusion

Na jaren van revalideren stond ik opnieuw aan de start. Ik bedacht me dat ik mijn dromen ook na kon jagen met enkel mijn mbo. Ik zou mij niet laten leiden door maatschappelijke verwachtingen. Een diploma zegt ook niet alles over wat iemand kan, wat voor kennis diegene heeft en hoe slim iemand is. Door het gewoon te proberen en in het diepe te duiken ben ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf begonnen, “Violet Diversity & Inclusion”. Meerdere keren liep ik tegen een muur, maar we gaven niet op! Nu werk ik met onze organisatie regelmatig op hbo- of wo-niveau. Daarnaast werken we samen met landelijk gerenommeerde organisaties. En voor mij het belangrijkste, ik draag echt wat bij aan de maatschappij door te werken aan diversiteit en inclusie!

 

Voor iedereen (met een mbo-diploma). Laat je nooit vertellen dat je ‘hoger of beter’ moet, je bent goed zoals je bent. Je bent onmisbaar en kunt ook als ieder ander je dromen najagen!

 

De kracht van het verschil

Disclaimer: ik gebruik hier bewust ‘hoog’ i.p.v. het neutrale ’theoretisch’ voor opleidingsniveau. Dit om de negatieve connotatie van de termen ‘laag’ vs. ‘hoog’ te benadrukken. Gebruik om inclusiever te communiceren ’theoretisch’ en  ‘praktisch’ voor het opleidingstype.

Deel dit artikel via...

Wat hebben we
al gedaan

Het schrijven van een op maat gemaakte handreiking "Inclusieve communicatie" voor gemeentemedewerkers van de communicatie afdeling.
Logo gemeente Oost Gelre, een Vlinder met verschillende symbolen als vleugels.

Gemeente Oost Gelre

Het schrijven van een op maat gemaakte handreiking "Inclusieve communicatie" voor gemeentemedewerkers van de communicatie afdeling.
Logo gemeente Oost Gelre, een Vlinder met verschillende symbolen als vleugels.

Gemeente Oost Gelre

Het ontwikkelen van een routekaart voor het integraal en duurzaam implementeren van D&I in een zorg- en welzijnsorganisatie. In opdracht van het Radboud UMC en 22 zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Nijmegen.
Logo van het Radboud UMC, een schild met een kruis.

Radboud UMC

Tijdens een werkconferentie vertelden we hoe je inclusie en diversiteit kunt bevorderen. Hierbij gaven we praktische tips en handvatten en deelden best practices van gemeenten.

NOC*NSF

Het ontwikkelen van een routekaart voor het integraal en duurzaam implementeren van D&I in een zorg- en welzijnsorganisatie. In opdracht van het Radboud UMC en 22 zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Nijmegen.
Logo van het Radboud UMC, een schild met een kruis.

Radboud UMC

Ga naar de inhoud