4 min.

Wat kun je doen op Paarse Vrijdag?

Cas presenteert in een klaslokaal voor tientallen kinderen. Aan de muur hangt een groot digibord met daarop de PowerPoint afgebeeld.
"Het pesten zorgde ervoor dat ik mijzelf niet kon accepteren als homoseksuele jongen. Het zou geholpen hebben als er meer aandacht, zichtbaarheid en gelijkgestemden waren geweest op school." Wat kun jij doen op Paarse Vrijdag om LHBTIQ+-leerlingen en studenten te steunen?

Delen

LinkedIn Twitter Facebook

Paarse Vrijdag

Ieder jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor seksuele- en genderdiversiteit. Dit is initiatief is in 2010 overgenomen vanuit de Verenigde Staten. De “violet” paarse kleur komt uit de regenboogvlag en symboliseert karakter. Op deze vrijdag kleuren scholen en leerlingen paars om te laten zien dat ze een ally zijn van seksueel- en genderdiverse klasgenoten. Een ally is een bondgenoot die (actief) gelijke rechten voor LHBTIQ+-mensen ondersteunt en uitdraagt. Ben jij ook een ally?

GSA

Paarse Vrijdag is een initiatief van de GSA (Gender & Sexsuality Alliance). Een GSA kan op iedere school opgericht worden en is in Nederland onderdeel van de landelijke LHBTIQ+-belangenorganisatie COC. GSA’s zijn veelal gevestigd op vo- en middelbare scholen. Maar tegenwoordig hebben ook steeds meer hogescholen, universiteiten en het basisonderwijs aandacht voor Paarse Vrijdag.

Ook wij van Violet D&I zijn actief tijdens Paarse Vrijdag. We vinden het een belangrijke dag om aandacht aan te besteden. Dit komt onder meer door onze eigen ervaringen op school. Zo ervaarde Cas school niet als een prettige en veilige plek om zichzelf te kunnen zijn. Lees hieronder zijn ervaring. Aan het eind van het artikel geven we praktische tips over wat je kunt doen op Paarse Vrijdag.

Drie mensen houden elkaar vast en lachen naar elkaar. Ze dragen kleurrijke kleding en houden een Pride vlag vast.

“School was een onveilige en verschrikkelijke plek om naar toe te gaan.”

“Homo”

“Ik haatte mijn middelbareschooltijd omdat ik gepest werd. Ze scholden mij uit met het woord “homo”. Destijds wist ik nog helemaal niet dat ik op jongens viel. Toch zorgde het pesten voor een moeilijk acceptatieproces later in mijn leven. Ik wilde de pesters geen gelijk geven en wilde bij de zogenoemde ‘norm’ horen. Vele nachten lag ik wakker. Als ik dan toch na uren piekeren in slaap gevallen was en weer wakker werd hoopte ik dat ik hetero zou zijn. Maar dat was natuurlijk niet het geval want zulke sterke gevoelens kun je niet veranderen. Het koste mij jaren om mijzelf te accepteren.”

“Het zou mij geholpen hebben als er meer positieve aandacht voor seksuele diversiteit was geweest op school en als ik verhalen had gehoord van jongeren die ook worstelden met dit soort gevoelens. Als de norm was verlegd en ik op school meer gelijkgestemden had gezien dan had ik mij minder eenzaam gevoeld. Deze aandacht en norm moet wel worden uitgedragen door de school. Ik spreek regelmatig jongeren en merk dat er tegenwoordig vanuit scholen stapjes worden gezet om LHBTIQ+-acceptatie te bevorderen, maar het gaat langzaam en ook voelen veel LHBTIQ+-jongeren zich nog steeds uitgesloten en onveilig.”

Pest ervaring

“De ervaring die ik had op school zorgt ervoor dat ik mij wil inzetten voor het onderwerp. Daarom geef ik o.a. workshops op scholen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit doe ik bijvoorbeeld op Coming Out Day (11 oktober) of Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een moment waarop scholen en organisaties wereldwijd stilstaan bij diversiteit en inclusie van LHBTIQ+-personen. Het is een dag waarop we de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit vieren en streven naar een inclusievere samenleving. In lijn met deze waarden geven wij met Violet D&I workshops aan leerlingen en docenten om kennis over gender en seksuele diversiteit te vergroten en verschillende ervaringen en perspectieven te delen en horen.”

Workshop over gender en seksuele diversiteit

Onze workshop is vormgegeven aan de hand van wat de wetenschap aantoont over wat werkt om empathie en begrip te bevorderen. Tijdens deze interactieve workshop zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • We spreken over onze eigen ervaringsverhalen. Wat zijn onze ervaringen als homoseksuele man en non-binair persoon? Waar liepen/lopen we tegenaan?
  • Doormiddel van een interactief kennisspel doorlopen we de LHBTIQ+-letterreeks.
  • We bespreken feiten en cijfers over LHBTIQ+-personen.
  • Shortfilm “Ik ben Levi”.
  • We gaan met de klas in gesprek over uitsluiting (in het algemeen). Iedereen mag ervaringen delen.
  • Mogelijkheid voor een inbreng vanuit de school.

Meer weten over de workshop? Kijk hier voor meer informatie. Naast gender en seksuele diversiteit zijn er ook andere onderwerpen die we kunnen aankaarten zoals discriminatie, polarisatie, stereotypen en vooroordelen.  Of wil je liever maatwerk?

Wat kun je nog meer doen op Paarse Vrijdag?

  1. Draag paars: Het meest voor de hand liggende is om paarse kleding te dragen.
  2. Steun LHBTIQ+-organisaties: Overweeg om op deze dag een donatie te doen aan een LHBTIQ+-organisatie om hun werk te ondersteunen. Of geef extra aandacht aan een LHBTIQ+-initiatief binnen de school, zoals de GSA.
  3. Zorg voor bewustwording: Deel informatie over de betekenis en het doel van Paarse Vrijdag via sociale media of andere kanalen om bewustwording te creëren.
  4. Praat over diversiteit: Ga in gesprek met anderen over diversiteit en inclusie, en waarom het belangrijk is om iedereen te accepteren, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Maak tijd vrij voor ervaringsverhalen. Empathie (p.24) helpt namelijk tegen discriminatie.
  5. Lees, kijk en leer: Besteed tijd aan het lezen van boeken, artikelen, films of bekijk documentaires die de LHBTIQ+-gemeenschap en hun strijd voor gelijke rechten belichten.
  6. Organiseer een evenement: Als je de mogelijkheid hebt, kun je een evenement organiseren, zoals een informatiesessie, lezing, of een workshop
  7. Toon solidariteit: Draag regenboogaccessoires, zoals pins, vlaggen of armbanden om je solidariteit met de LHBTIQ+-gemeenschap te tonen.
  8. Schrijf een blog of artikel: Deel je gedachten over diversiteit en inclusie in een blog of artikel en publiceer dit op je website of via sociale media.
  9. Voer een schoolproject uit: Als je een student bent, kun je met je klasgenoten en leraren samenwerken aan projecten die de nadruk leggen op diversiteit en inclusie.
  10. Neem deel aan evenementen: Kijk of er lokale evenementen, bijeenkomsten of parades worden georganiseerd ter gelegenheid van Paarse Vrijdag en neem hieraan deel om je steun te betuigen.

Deel dit artikel via...

Wat hebben we
al gedaan

Het schrijven van een op maat gemaakte handreiking "Inclusieve communicatie" voor gemeentemedewerkers van de communicatie afdeling.
Logo gemeente Oost Gelre, een Vlinder met verschillende symbolen als vleugels.

Gemeente Oost Gelre

Het schrijven van een op maat gemaakte handreiking "Inclusieve communicatie" voor gemeentemedewerkers van de communicatie afdeling.
Logo gemeente Oost Gelre, een Vlinder met verschillende symbolen als vleugels.

Gemeente Oost Gelre

Het ontwikkelen van een routekaart voor het integraal en duurzaam implementeren van D&I in een zorg- en welzijnsorganisatie. In opdracht van het Radboud UMC en 22 zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Nijmegen.
Logo van het Radboud UMC, een schild met een kruis.

Radboud UMC

Tijdens een werkconferentie vertelden we hoe je inclusie en diversiteit kunt bevorderen. Hierbij gaven we praktische tips en handvatten en deelden best practices van gemeenten.

NOC*NSF

Het ontwikkelen van een routekaart voor het integraal en duurzaam implementeren van D&I in een zorg- en welzijnsorganisatie. In opdracht van het Radboud UMC en 22 zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Nijmegen.
Logo van het Radboud UMC, een schild met een kruis.

Radboud UMC

Ga naar de inhoud