Wat is polarisatie?
De betekenis van polarisatie komt neer op het wij-zij denken tussen verschillende mensen. Het is het toenemende proces van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving. Deze groepen kunnen hierdoor steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Polarisatie is vaak ongrijpbaar, het speelt zich af in de gedachten en gevoelens van mensen. Dit maakt het erg moeilijk te herkennen en tijdig te signaleren.
Polarisatie lijkt iets van de laatste jaren maar dat is niet waar. Het komt namelijk in golfbewegingen. Zo was er ook in de jaren ’70 een sterke polarisatiegolf. Eelco Harteveld, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar polarisatie en zag dat we op een vergelijkbaar niveau zitten als in de jaren ’70.
Polarisatie kan zich voordoen in allerlei verschillende omgevingen, zoals: op de werkvloer, in de buurt, op sociale media of op school. Wij zoomen met dit artikel in op de gemeente.
Polarisatie in de samenleving treft ook de gemeente. Als gemeente kun je op verschillende manieren met polarisatie te maken hebben. Bijvoorbeeld tussen de gemeente en de inwoner (verticale polarisatie) of tussen inwoners onderling (horizontale polarisatie, waarin je een soort bemiddelaarsrol hebt). Wat je rol ook is in het veld van polarisatie, het is een weerbarstig en ongrijpbaar fenomeen. Het laten groeien van polarisatie gaat vele malen sneller dan het afbouwen.
We zien polarisatie in de samenleving vaak als iets negatiefs. Echter kan het ook een positieve uitwerking hebben en kan het leiden tot meer gelijkwaardigheid en een verschuiving van de norm. Kijk bijvoorbeeld naar de polarisatie in de jaren 70, het polariserende onderwerp destijds was de feministische beweging. De vrouwen die zich toen inzetten voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen hebben de weg geopend voor (jonge) vrouwen van nu.
In wat voor situatie polarisatie zich ook voordoet er is altijd sprake van een paar vaste patronen. Zo onderscheidt Bart Brandsma, filosoof en schrijver, drie wetmatigheden en 7 verschillende fasen die altijd terugkomen. Voor de fasen die Brandsma onderscheidt zijn verschillende depolarisatie mogelijkheden. Iedere fase heeft zijn eigen kansen en moeilijkheden. Door hier inzicht in te krijgen kun je als gemeente beter inspelen op (beginnende) polarisatie.